Економска стабилност

Економска стабилност е отсуството на прекумерна флуктуации во макроекономија.[1] Економијата со прилично константен раст на производството и ниската и стабилна инфлација би се сметале за економски стабилни. Економијата со чести големи рецесии, изразен деловен циклус, многу висока или варијабилна инфлација или честа финансиска криза ќе се смета за економски нестабилна.

НаводиУреди