Еколошко право е колективен поим кој опфаќа аспекти на законот кои обезбедуваат заштита на животната средина.[1] Поврзан, но посебен сет на регулаторни режими, сега под силно влијание на еколошките правни принципи, се фокусираат на управување со специфични природни ресурси, како што се шумите, минералите или риболовот. Другите области, како што е проценката на влијанието врз животната средина, можеби не се вклопуваат во двете категории, но сепак се важни компоненти на законот за животна средина.

Историја

уреди

Наводи

уреди
  1. Phillipe Sands (2003) Principles of International Environmental Law. 2nd Edition. p. xxi Available at Accessed 19 February, 2020