Египет (римска провинција)

Карта на Римската Империја, покраината Египет е обележана со црвено.

Египет (латински: Aegyptus) била римска провинција формирана во 30 година п.н.е откако Октавијан (идниот император Август) го победил Марко Антониј, соборувајќи ја неговата љубовница кралицата Клеопатра VII и го анексирал царството на Птоломеидите. Покраината во себе го вклучувала поголемиот дел од денешен Египет без Синајскиот Полуостров. Покраината Египет се граничела со покраините Крит и Киренајка на запад и Јудеја на исток.

Надворешни врскиУреди