Ева Екеблад ( родена како Де Гарди ; 10 јули 1724 - 15 мај 1786) — шведска грофица, водителка на салон, агроном и научник. Таа била широко позната по тоа што во 1746 открила метод за правење алкохол и брашно од компири, овозможувајќи поголема употреба на оскудни зрна за производство на храна, со што значително се намалува појавата на глад во Шведска.

Екеблад била првата жена член на Кралската шведска академија на науките (1748). [1] [2] [3]

НаводиУреди

  1. Riksarkivet Band 12 (1949), p.637
  2. „Eva Ekeblad“. www.bgf.nu. Архивирано од изворникот на 14 March 2016.
  3. Anteckningar om svenska qvinnor, Wilhelmina Stålberg, P. G. Berg. 1864, pp. 130–131