Доротеја Бука

италијанска лекарка и професорка

Доротеја Бука (1360–1436) — италијански лекар. Малку е познато за нејзиниот живот, освен што таа била шеф на катедрата по медицина и филозофија на Универзитетот во Болоња повеќе од четириесет години од 1390 година.[1][2][3][4] Нејзиниот татко претходно ја имал истата позиција.

Жена лекар која се грижи за пациент

Наводи уреди