Динка митологија

Динка митологијата се однесува на традиционалната религија и народните приказни на етничката група Динка од Јужен Судан.

Ричард Виндам - ​​Динка чувар на стадото

СоздавањеУреди

Врховниот, творечки бог, Нијалик, е богот на небото и дождот и владетел на сите духови.[1] За него се верува дека е присутен во сето создание и ја контролира судбината на секој човек, растение и животно на Земјата. Нијалик е познат и како Jaак, Јуонг или Диокин од други нилотични групи како што се Нуер и Шилук. Нијалик го создал светот од ништо и ретко се вклучува во работите на луѓето.[2]

Митот за создавањетоУреди

Постојат неколку верзии на митот за создавање на Динка, кои главно се однесуваат на самото создавање на луѓето. Првите луѓе биле Гаранг и Абук. Во некои случаи, Нијалик ги создал луѓето со тоа што ќе ги разнесе од носот, други извештаи велат дека луѓето потекнувале од небото и биле сместени во реката каде што дошле како целосно формирани возрасни. Други извештаи велат дека луѓето биле обликувани како глинени фигури и биле ставени да созреваат во саксии.[2] Гаранг и Абук биле направени од глината на Судан.[3]

Нијалик им рекол да се размножуваат и дека нивните деца ќе умрат, но ќе се вратат во живот во рок од 15 дена. Гаранг се побунил дека ако никој не умира трајно, тогаш ќе нема да има доволно храна. Нијалак тогаш ја вовел постојаната смрт.[2] Нијалак им заповедал да посадат само едно семе жито на ден или на ден да им дадат да јадат по едно зрно.[3] Кога Абук не го послушал и засадил повеќе Нијалик, го пресекол јажето што ги поврзувал Рајот со Земјата.

ПантеонУреди

Динките имаат пантеон на божества.

Денгдит или Денг, е небесен бог на дождот и плодноста, овластен од Нијалик.[4] Мајката на Денг е Абук, заштитничка божица на градинарството и сите жени, претставена како змија.[5] За Гаранг, другото божество, некои Динка веруваат дека е бог потиснат од Денг, чии духови ги тераат повеќето жени на Динка, да врескаат. Терминот "јок" се однесува на духовите на предците.

Повикување на молитваУреди

Динките во своите молитви најпрвин му се обраќаат на Врховното битие Нијалик, а потоа повикуваат други божества.[6] Динка имаат молитви за времето да биде убаво. Тие исто така се молат за добра жетва, заштита на луѓето, закрепнување на добитокот од болести и добар лов.[6]

Жртвувања на бик или вол му се нудат на Нијалик. Динка даваат жртви заедно со молитви. Ги повикуваат сите божества, слободни божества и духот на предците и повремено Нијалик. Оние што ги кажуваат молитвите, држат риболовно копје во рацете. Кратките фрази што ја изразуваат потребата се извикуваат додека копјето се нафрла врз животното за да се жртвува. Учесниците ги повторуваат зборовите на водачот. Во време на криза или важна пригода, Динка продолжуваат да се молат и да даваат жртви долго време.[6]

  • Фази на жртвената молитва.[6]

1 Водачот го опишува проблемот со кој се соочуваат луѓето.

2. Водачот и сите присутни ги признаваат минатите гревови.

3. Пофалби се нудат со песни и химни на честа.

4. Протерување на несреќата во жртвуваното животно.

АнимизамУреди

Динките се исто така анимисти. Динка наследува тотем од двајцата родители. Од верниците се очекува да дадат придонеси за нивната тотемска сила и да одржуваат позитивни односи со членовите. Јадењето или повредувањето на тотемското животно е лош знак за оние што делат тотем. За некои тотеми се верува дека имаат моќ. На пример, се верува дека тотемот на був, дава моќ на промисла. Тотемите не се исклучиво животни, иако повеќето се; некои Динка имаат како свој тотем метална руда или елемент.

На динка јазикот, тотемот е познат како куар. Динка не ги обожаваат нивните тотами, туку попрво кажуваат дека се „поврзани“ со нив.

Почит кон змиитеУреди

Некои Динка ги почитуваат змиите. На змиите им се дава понуда домашно сирење за да ги смират, по што тие се пуштени во шумата. За убиството на змии се верува дека е лош знак за заедницата или поединецот, со претпоставка дека духовите можат да го погодат убиецот.

НаводиУреди

  1. Lienhardt, p 29
  2. 2,0 2,1 2,2 Leeming, David (December 18, 2009). Creation Myths of the World: An Encyclopedia, Volume 1 (изд. 2nd.). ABC-CLIO. стр. 95–96. ISBN 978-1598841749.
  3. 3,0 3,1 Asante, Molefi; Mazama, Ama, уред. (November 26, 2008). Encyclopedia of African Religion. 1 (изд. 1st.). SAGE Publications. ISBN 978-1412936361.
  4. Lienhardt, p 104
  5. Lienhardt, p 90
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 George, Vensus (June 15, 2008). Paths to the Divine: Ancient and Indian. Council for Research in Values & Philosophy. ISBN 978-1565182486.

ЛитератураУреди

  • Грешка во Lua во Модул:Lang, ред 15: attempt to index field 'lang_name_table' (a nil value) Lienhardt, Godfrey, "Divinity and Experience: The Religion of the Dinka", Oxford University Press (1988), ISBN 0198234058 [1] (Retrieved : 9 June 2012)
  • Грешка во Lua во Модул:Lang, ред 15: attempt to index field 'lang_name_table' (a nil value) Evens, T. M. S., "Anthropology As Ethics: Nondualism and the Conduct of Sacrifice", Berghahn Books (2009), ISBN 1845456297 [2]
  • Грешка во Lua во Модул:Lang, ред 15: attempt to index field 'lang_name_table' (a nil value) Seligman, C. G. (1932). Pagan tribes of the Nilotic Sudan. London: G. Routledge & Sons. Архивирано од изворникот на 2010-04-29.

Надворешни врскиУреди