„Дете и светулка“ — стихозбирка за деца на македонскиот писател Живко Ризовски од 1995 година.

Содржина

уреди

Збирката содржи 44 песни:[1]

 • Сон
 • Умен одговор
 • Дете и мравка
 • Приспивна песна
 • Мачор-астроном
 • Зајко ловец
 • Песна на болната баба меца
 • Медо Медокрадец
 • Сладок подарок
 • Лоша постапка
 • Писмо
 • Лошо дело
 • Ноќ и зраци
 • Првоаприлска шега
 • Дете и светулка
 • Мравки и зрна
 • Песна за мртвата пеперуга
 • Врни, врни, дожде
 • Есенски разговор
 • Приспивна песна
 • Зима
 • Сивка горделивка
 • Облачиња бели
 • Предзнак
 • Што шепоти дождот
 • Полноќ
 • До кога
 • Славејот дојде
 • Птицата, морето, детето
 • Утрински игри
 • Снешко-Митев
 • Песната на една жаба
 • Умниот Глу
 • Малите шахисти
 • Рибарска незгода
 • Вредно дете
 • Жална вест
 • Јунак дете
 • Полскиот веселник
 • Лажна вест
 • Јунакот наш Ѓошо денес мина лошо
 • Добро дело
 • Чија е сликата
 • Вечно гладен

Технички одлики

уреди

Книгата, со димензии од 20 сантиметри и со обем од 59 страници, е објавена од издавачката куќа „Наша книга“, во рамки на едицијата „Детски свет“. Ликовно-графичкото уредување го направил Томислав Филиповски, а коректурата е дело на Благородна Билбиловска. Книгата е испечатена во ЗОП „Нова книга“, во Скопје, а со финансиска помош од Министерството за култура на Република Македонија. Таа е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-47-006-5. Авторот им ја посветил книгата на неговите сестри Марија и Виолета.[1]

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995.