Губернија е пиварница во Литванија .[1] Тој е еден од најстарите бизниси во светот, основан во 1665 година [2] Губернија котира на берзата NASDAQ OMX Вилнус .[3] За разлика од другите литвански пиварници, Губернија има свои пабови .[4]

Шишиња пиво Губернија

Губернија била приватизирана во 1999 година,[5] а во 2006 година била преземена од Томкус .[6] Претседавач е Ромуалдас Дунаускас.[7]

До 1795 година, имотот Губернија и неговата пиварница му припаѓале на кралскиот двор и биле изнајмени заедно со економијата на Шијаулиа на различни благородници. Губернија се споменува во пописните списоци на Кралската економија (1786).

Пива

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
 1. „University of Brighton Repository - Gubernija Brewery: Emerging within emerging markets“. Посетено на 2010-12-18.
 2. „LithuanianBeer.com: GUBERNIJA Lithuanian Beer“. Посетено на 2010-12-18.
 3. „NASDAQ OMX Baltic“. Архивирано од изворникот на 2011-10-08. Посетено на 2010-12-18.
 4. „Gubernija brewery tops in export suds“. Посетено на 2010-12-18.
 5. „GUBERNIJA, AB“. Посетено на 2010-12-18.
 6. „Publisher Tomkus takes over Gubernija brewery“. Посетено на 2010-12-18.
 7. „OFF THE WIRE“. 2010-12-18. Посетено на 2010-12-18.
 8. „Gubernija Ekstra Soft“. Посетено на 2010-12-18.
 9. „2001-09-05“. Посетено на 2010-12-18.
 10. „Gubernija Ledu Kas - Low Alcohol :: Beer Reviews and Information“. Архивирано од изворникот на 2011-07-07. Посетено на 2010-12-18.
 11. „Gubernija Ledukas“. Посетено на 2010-12-18.
 12. „-=Alutis.LT=- jei alus yra, jis yra ir čia...“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2010-12-18.
 13. „Gubernija Kunigaikščių (Dukes') - Gubernija Brewery - Šiauliai, Lithuania - BeerAdvocate“. Посетено на 2010-12-18.
 14. „-=Alutis.LT=- jei alus yra, jis yra ir čia...“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2010-12-18.
 15. „Kunigaikščių“. Посетено на 2010-12-18.
 16. „Gubernija Žigulinis“. Посетено на 2010-12-18.
 17. „Gubernija Dvaro Mišas“. Посетено на 2010-12-18.

https://gubernija.lt/en/about-us/