Грбот на Сирија — официјалниот грб на државата. Грбот се состои од сокол Бену Курејш[1] кој држи штит со националното знаме во вертикална форма и натпис „Сириска Арапска Република“ (на арапски الجمهورية العربية السورية).

Грбот на Сирија.

Историски грбови

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. [https://web.archive.org/web/20060427091700/http://www.worldbook.com/wb/Media?id=lr003022 Архивирано на 27 април 2006 г. Picture of Syria flag and coat of arms | Syria flag and coat of arms Photo | World Book Encyclopedia