Грб на Есватини

Грбот на Есватини го претставуваат различните симболи од културата на Есватини (до 2018 г. Свазиленд). Лавот го претставува кралот, а слонот кралицата-мајка. Лавот и слонот го држат традиционалниот Нгуни штит над кој се наоѓа круна од перја, а подоле има трака со натписот "Siyinqaba".

Грб на Есватини
Coat of arms of Eswatini.svg
Подробно
Мото"Siyinqaba" (Ние сме тврдина)

ПоврзаноУреди