Готварски нож или кујнски нож е секој нож што е наменет да се користи за подготовка на храна. Додека голем дел од оваа работа може да се оствари со неколку ножеви за општа намена - особено голем нож од готвач, тежок клирак и мал нож за ножење - исто така има и многу специјализирани ножеви кои се наменети за специфични задачи. Кујнските ножеви може да се направат од неколку различни материјали.

Видови на кујнски ножеви

Надворешни врски

уреди
 
Wikibooks
Англиските Викикниги нудат повеќе материјал на тема:
  • Cooking For Engineers - Kitchen Knives – explains common kitchen knives
  • „Tools & Food“. The Smithsonian Institution's Human Origins Program (англиски). 22 December 2009.