Гленр (на старонордиски јазик: "отворање во облаците"[1]) — мажот на божицата Сол, која ги тера коњите на сонцето преку небото. Гленр е, исто така, алтернативно име за Глр, еден од коњите наведени меѓу оние кои ги возеле боговите, според Гилфагининг.

Наводи уреди

  1. Simek (2007:113).