Географија на Литванија

МстоположбаУреди

Литванија е држава во Североисточна Европа.

ГранициУреди

Вкупната површина на земјата изнесува 65,200 km, и според тоа се наоѓа на Листа на држави и територии по површина|123 место по големина во светот. Се граничи со Русија и Балтичкото Море на запад, Република Полска на југ, Белорусија на исток, Летонија на север.

Главниот град Вилнус е најголемиот во државата со oколу 540 000 (2005) жители.

НаселениеУреди

Според пописот, вкупното население во Кипар е oколу 3.350.400 жители. Густината на населеноста е 52/km2 жители на квадратен километар.

КлимаУреди

Најголемата река во државата е Неман. Неовиот воден тек не поминува надморска висина повеќе од 250 метри. Најголемиот врв е висок 294 метри. Во Литванија има околу 3000 езера. Климата е континентална и морска.