Геогебра е бесплатна интерактивна програма за математика вклучувајќи геометрија, алгебра, анализа и примената математика, наменета за наставници и ученици.[2]

  • Геогебрата е софтвер напишан во Java, со што е достапен за повеќе платформи.
  • Геогебра е динамичен софтвер за математика и математичко образование. Во гранката на геометрија, конструкциите можат да се направат на многу едноставен начин користејќи точки, вектори, отсечки, прави, сегменти, многуаголници, неравенки, конусни пресеци, имплицитни полиноми и функции. Секој од нив може да се менува динамички. Елементите можат да се внесат или променат директно на екранот или преку лентата за внесување. Постојат и огромен број на можности и команди за работење со алгебра и линеарна алгебра, статистика преку табеларен приказ како и компјутерски систем за алгебра (CAS - computer algebra system).
  • Геогебра има способност да користи променливи за броеви, вектори и точки, да наоѓа изводи, интеграли на функции и цел комплет на команди како корен и екстреми.
Геогебра
Геогебра 3.0
ПрограмериMarkus Hohenwarter, Michael Borcherds и други
Стабилно издание5.0.166.0 / октомври 24, 2015;
пред 8 години
 (2015-10-24)
Прегледно издание4.3.12.0 и 4.9.184.0[1] / јули 31, 2013;
пред 10 години
 (2013-07-31) и јули 30, 2013;
пред 10 години
 (2013-07-30)
Опер. системмултиплатформен
ПодлогаJava, HTML5
ВидИнтерактивен образовен софтвер за математика
ЛиценцаGPL, cc-by-nc (инсталери и јазични дадотеки) и други.
Мреж. местоgeogebra.org

Превод на македонски уреди

Геогебра е целосна достапна на македонски јазик.

Институт за Геогебра на Р Македонија уреди

Институтот за Геогебра на Р Македонија - ИГМКД е заснован во ноември 2009 г. од Меѓународниот институт за Геогебра.[3]

Проф. д-р Линда Стојановска, раководител
д-р Зоран Трифунов, заменик раководител

Литература уреди

  1. http://dev.geogebra.org/trac/wiki/Versions[мртва врска]
  2. http://geogebra.org
  3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2018-07-19. Посетено на 2021-08-11.

Поврзани теми уреди

Надворешни врски уреди