Галагеровиот индекс ја мери релативната диспропорционалност помеѓу добиените гласови и мандати во законодавниот дом.[1][2] Како таков, ја мери разликата помеѓу процентот на добиените гласови и процентот на добиените мандати, а исто така ја мери и диспропорционалноста од сите партии колективно на кои било дадени избори. На таа колективна диспропорционалност од изборите и се дава прецизна оценка, која потоа може да се искористи за споредување на различни нивоа на пропорционалност меѓу различни избори од различни изборни системи.[3] Галагеровиот индекс е метод за статистичка анализа кој се користи во политичките науки, а особено во псефологијата.

Карта на Галагеров индекс за последно одржаните избори заклучно со 2023

  0-1
  1-3
  3-5
  5-7

  7-9
  9-11
  11-13
  13-15

  15-20
  20-
  Нема податоци

Примери за пресметување на диспропорционалност

уреди

Галагеровиот индекс за македонските парламентарни избори во 2020 изнесува 3.94, каде што 0 би бил совршено пропорционален исход.

Галагеров индекс за Македонските парламентарни избори (2020)
Партија Гласови (%) Мандати (%) Разлика Квадрат на
разликата
СДСМ 35,89% 38,33% 2.44 5.9536
ВМРО-ДПМНЕ 34,57% 36,67% 2.1 4.41
ДУИ 11,48% 12,50% 1.02 1.0404
Алијанса за Албанците - Алтернатива 8,95% 10,00% 1.05 1.1025
Левица 4,10% 1,67% -2.43 5.9049
ДПА 1,53% 0,83% -0.7 0.49
Други 3,48% 0,00% -3.48 12.1104
Збир на квадратите на разликите 31.0118
Збирот / 2 15.5059
Квадратен корен од (Збирот / 2): Галагеров индекс 3.94


Наводи

уреди
  1. Special Committee on Electoral Reform (a Canadian Parliamentary Committee) (December 1, 2016). Report 3: Strengthening Democracy in Canada : Principles, Process and Public Engagement for Electoral Reform (Report). Parliament of Canada. стр. 69 (or p. 83 in PDF search). Посетено на December 26, 2016. One tool that has been developed to measure an electoral system's relative disproportionality between votes received and seats allotted in a legislature is the Gallagher Index, which was developed by Michael Gallagher (who appeared before the Committee).
  2. O'Malley, Kady (December 1, 2016). „Read the full electoral reform committee report, plus Liberal and NDP/Green opinions“. Ottawa Citizen. Ottawa Citizen. Посетено на December 26, 2016.
  3. This is discussed in simple English at „Gallagher Index Made Easy“. 2016-12-31.