Втора фудбалска лига на Унгарија

Немзети Бајнокшаг II (Второ државно првенство), моментално познат како Меркантил Банк Лига поради спонзорски причини, е втората лига на унгарскиот фудбал . На крајот на сезоната 2004/05, форматот на турнирот бил сменет од една поделба од 14 екипи во два дела: Келети (Источна) и Њгугати (Западна), секој со 16 тима.[1] Во 2013 година форматот бил променет и повторно се одделува со 16 екипи, а потоа 20 екипи од 2015 година. Шампионот и второпласираниот се искачуваат во првата лига, додека двата најниски екипи во НБ II се префрлени во НБ III.

Формат уреди

На 2 март 2017 година, Унгарската фудбалска федерација објавила дека бројот на тимовите во Немзети Бајноксаг II нема да се намали на 12.[2]

Список на шампиони уреди

# Година Шампиони Второ место Трето место
1. 1901 33 ФК Ракошсентмихај Ујпешт
2. 1902 Будапешти Пошташ ШЕ MTK Будапешто ФК Тереквеш СЕ
3. 1903 Феварошо ТК Ујпешто ТЕ Будапешт СЦ
4. 1904 Ујпешто ТЕ III. Керилети ТУЕ Будапешт AK
5. 1905 Будапешт AK Типографија СЦ Тистишелек
61. 2009-10 Солноки МАВ ФК Дебрецени ЕАЦ Мацо ФК
БФЦ Шиофок Папај ФК Печ МФЦ
62. 2010-11 Диошѓер Мезекевешд Њиреѓхаза
Печ Ѓирмот Пушкаш Академиа
63. 2011-12 Егер Солнок Бекешчаба
MTK Будапешт Козармишлењ Ѓирмот
64. 2012-13 Мезеревешд Вашаш Будапешт Бекешчаба
Пушкаш Академиа Козармишлењ Ѓирмот
1 група, 16 тимови
65. 2013-14 Њуреѓхаза Дунаујварош Ѓирмот
66. 2014-15 Бацац Будимпешта Бекешчаба Ѓирмот
66. 2015-16 Ѓирмот Мезекевешд Залаегерсег
1 група, 20 тимови
67. 2016-17 Пушкаш Академиа Балмазујварош Кишварда
67. 2017-18 MTK Будапешт Кичварда Бекешчаба

Наводи уреди

  1. „Hungary 2004/05“. RSSSF. 2005-07-25. Посетено на 2008-04-09.
  2. „MLSZ: elmarad az NB II-es létszámcsökkentés“. Nemzeti Sport. 2 February 2017. Посетено на 3 February 2017.

Надворешни врски уреди