Волшебниот прстен

„Волшебниот прстен“ — книга со естонски народни приказни, објавена во 1969 година од издавачките куќи „Наша книга“ и „Култура“. Книгата служела како лектира за петто одделение во основните училишта во СР Македонија.

Содржина уреди

Книгата ги содржи следниве приказни:[1]

 1. Младиот ковач
 2. Волшебните чевлички
 3. Иванденски огон
 4. Богатиот и сиромашниот брат
 5. Добродушниот војник
 6. Волшебниот прстен
 7. Најмладиот брат
 8. Змија-девојка
 9. Тврдоглавиот петел
 10. Крчмата од ѓаволот
 11. Ненаситник
 12. Синовите на шумскиот волшебник
 13. Седмина браќа
 14. Интачика
 15. Најубавиот подарок
 16. Мајката од ветровите

Наводи уреди

 1. Волшебниот прстен - Естонски народни приказни. Наша книга, Скопје, 1969.