Владимир Александрович Фок (22 декември 1898) бил Советски физичар, кој се занимавал со квантна механика и квантна електродинамика.

Животопис

уреди

Тој е роден во Ст. Петерсбург, Русија. Во 1922 тој дипломирал во Петроград Универзитет и потоа продолжил постдипломски студии таму.Станал професор во 1932. Во 1919-1923 и 1928-1941 соработувал со Државниот оптички институт Вавилов, во 1924-1936 година со Ленинградскиот институт за физика и технологија, во 1934-1941 и 1944-1953 година со физичкиот институт Лебедев.

Научна работа

уреди

Неговиот примарен научен придонес лежи во развојот на квантната физика и теоријата на гравитација, иако тој, исто така, значително придонесе за полето на механиката, теоретската оптика, физиката на континуираните медиуми. Во 1926 година тој ја добил равенката Клајн-Гордон. Тој го дал своето име во просторот Фокс, претставата Фокк и Фокк, и го развил методот Хартри-Фок во 1930 година. Тој го направил многу последователни научни придонеси, во текот на целиот свој живот. Фок разви електромагнетни методи за геофизички истражувања во книгата Теоријата на проучувањето на отпорноста на карпите со методот каротажа (1933); методите се нарекуваат добро влегување во модерната литература. Фок направи значаен придонес во теоријата на општа теорија на релативноста, посебно за многуте проблеми со телото. Фок на научни основи го критикуваше и генералниот принцип на релативноста на Ајнштајн, бидејќи е лишен од физичката супстанција и принципот на еквивалентност, толкуван како еквивалентност на гравитацијата и забрзувањето, бидејќи има само локална валидност. Во Ленинград, Фок создаде научно училиште во теоретската физика и го зголеми физичкото образование во СССР преку своите книги. Тој го напишал првиот учебник за квантната механика Основи на квантната механика (1931, 1978) и многу влијателна монографија Теорија на просторот, времето и гравитацијата (1955). Историчарите на науката, како што е Лорен Греам, го гледаат Фок како претставник и поборник на Ајнштајновата теорија на релативноста во советскиот свет. Во време кога повеќето марксистички филозофи се спротивставија на теоријата на релативитетот, Фок нагласи материјалистичко разбирање на релативноста што философски се совпадна со марксизмот. Бил полноправен член (академик) на Академијата на науките на СССР (1939) и член на Меѓународната академија за квантна молекуларна наука.

Наводи

уреди

Греам, Л. (1982). "Прифаќање на идеите на Ајнштајн: Два примери од спротивставени политички култури". Во Холтон, Г. и Елкана, Ј. (Едс.) Алберт Ајнштајн: Историски и културни перспективи. Принстон, НЈ.