Википедија:Копче Оди

Оваа страница е запуштена, но ќе се обновува периодично.

Ве молиме сите уредувања правете ги на Мета-Викимедија верзијата на оваа страница

Копчето оди се појавува на сите страници на Википедија во стандардното руво, веднаш до копчето Пребарај. Фукцијата на копчето оди е да ја прикаже статијата директно, наместо прво да треба да ја изберете од страницата со исход од пребарувањето. Со други зборови, им дозволува на корисниците брзо да навигираат од страница до страница без да следат врски.

За да видите некоја страница, само внесете го нејзиното име и кликнете „Оди“. Копчето Оди е посложено отколку што изгледа. Тоа работи на следниот начин:

  1. Обидете се да ја видите страницата исто како што е внесена, на пр. Quantum Leap takes the user to the television science fiction series, while Quantum leap takes the user to the phenomenon. If there is no match, continue.
  2. Try all lower case (with the first letter capitalized), e.g. if the user types "QUANTUM LEAP", the exact case match would fail, and Quantum leap would be displayed. If there is no match, continue.
  3. Try the capitalized version, e.g. "noam chomsky" becomes "Noam Chomsky". If there is no match, continue.
  4. Try the all upper case version, e.g. "nasa" becomes "NASA". If there is no match, continue.
  5. Try a case insensitive title search that also matches partial page titles, e.g. "Yar" would match "Tasha Yar". If there are several matches, priority is as follows: 1) articles, 2) article talk pages, 3) user pages, 4) user talk pages, 5) wikipedia pages, 6) wikipedia talk pages, 7) image pages, 8) image talk pages. That is, for example, if both a talk page with the title and a normal page exist, the normal page is viewed. If there is no match, continue.
    • Stopwords are ignored in this title search.
    • Prefixes like "User:" and "Wikipedia:" are currently treated as words in the title search, but not in the previous matching routines, where they are treated as proper namespace prefixes.
  6. Try a full text search for the entered words and display the search result page as it would be shown if the user clicked the "Search" button.

Доколку корисникот го користи копчето Оди мудро, тоа ќе му овозможи брзо да скокне до неговите/нејзините најчесто користени страници. Исто така добра идеа е да се користи за недвосмислени пребарувања -- доколку не постои директно совпаѓање, тоа секогаш ќе ве префрли кон нормалното пребарување, и доколку успее, корисникот веднаш се носи каде што сака да оди. Воглавно, копчето оди создава мал товар на серверот, и затоа останува функционално дури и кога пребарувањето со целосен текст е оневозможено поради причини поврзани со перформансите.

АлтернативаУреди

Доколку корисникот сака првиот горенаведен чекор да се изврши, не користете го копчето Оди, туку напишете ја URL адресата во адресната лента, на пр. http:// [јазик] .wikipedia.org/wiki/Quantum_Leap , заменувајќи го [јазик] со кодот на таа Википедија (на пр. EN, DE, MK).