Википедија:Викимедија СИЕ Пролет 2019

Лого на Викимедија СИЕ Пролет

ЗамислаУреди

 
Викимедијанци од регионот на СИЕ на конференцијата на Викимедија во Берлин

Викимедија СИЕ Пролет 2019 (Wikimedia CEE Spring 2019) — натпревар кој ќе се одржува од 21 март до 31 мај во организација на викимедијанци и википедијанци од подрачјето на средна и источна Европа (СИЕ) со цел да се поттикне создавањето на статии за сите земји во регионот на секоја Википедија од истиот.

Замислата е учесниците од сите земји со здружени сили да да прошират информации за историјата, културата, обичаите и луѓето од секој дел на регионот со цел да се дојде до повисоко ниво на заемно признание и разбирање и да се зголеми количината и квалитетот на слободното знаење за регионот на глобално ниво.

Погледајте ја меѓународната страница на проектот.

На Википедија на македонски јазикУреди

Погледајте ги темите за секоја од земјите во регионот и пишувајте на било која од нив, за било која земја. Натпреварот на македонската Википедија ќе се одржува во периодот од 21 март до 20 април 2019 година.

НатпреварУреди

Настанот ќе се одржувa од 21 март до 20 април, кога ќе се одржуваат поединечни натпревари за статии на секоја Википедија, задржувајќи се на што повеќе земји од регионот.

ЦелиУреди

Општите цели на натпреварот се во склад со начелните цели на Викимедииното движење за обезбедување добар број и квалитет на содржини, како и одржливост на соработката:

  1. Зголемување на бројот и квалитетот на содржините на поголем број проекти и јазици.
  2. Зголемување на учеството и заедниците на месно ниво, со привлечен меѓународен настан.
  3. Поддршка за понатамошни иницијативи за соработка меѓу уредниците во регионот.

ПоврзаноУреди