Бунраку театар

Театарот бунраку 文楽, исто така познат како Нингјо Јорури (јапонски јазик 人形浄瑠璃), се јавува на почетокот на XVII век за да постепено достигне степен на уметничкото совршенство и зрелост во текот на XVIII век.

Бунраку кукла

Бунраку е еден од трите главни форми на уметност во Јапонија кои и денес опстојуваат. Други се Кабуки театарот и Хаику поезијата. Овие три форми Јапонците ги развиле во текот на Едо периодот (1600—1868 година), кога нивната земја била свет за себе, виртуелно изолирана од страна на другите народи.

ЛитератураУреди

Види уштеУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди