Булга (латински:Martes foina) е диво животно од фамилијата на куни (Mustelidae). Во текот на летото живее во високите планински предели, а преку зимата се спушта во подножјето.

Булга (Martes foina)
Костур

Во Бугарија ова животно се нарекува "белка" или "бялка" (бјалка), а во Русија - "каменная куница".