Блоп (англиски: Bloop) е име дадено на ултра-ниски фреквенции и исклучиво моќни звуци кои се снимени со подводните детектори кои се во сопственост на „Националната управа за океани и атмосфера“.

Блоп на спектрограм.

АнализаУреди

Детекторите на дното на океанот се поставуваат за да следат одредени феномени. Првенствено се користат за снимање на подморски сеизмичности, а исто така и за следење на морски животни.[1]

НаводиУреди

  1. pmel1>„Acoustics Monitoring Program - Icequakes (Bloop)“. Pacific Marine Environment Laboratory. NOAA.gov. Посетено на 17 ноември 2012.

Надворешни врскиУреди