Библиотека на Павент универзитет (Центар за извори на учење)

Библиотеката на Универзитетот Павент, позната и како Центар за извори на учење (ЦЛР), е библиотека на Универзитетот Павент. Станува збор за библиотека сместена во трикатна стаклена зграда со капацитет за седење од 3.500 лица.[1][2]

Опис

уреди

Локацијата на библиотеката е меѓу зградите на колеџот, капелата и салите за престој.[3][4][5]

Историја

уреди

Историјата на библиотеката датира од отворањето на универзитетот во 2002 година. Библиотеката го окупираше приземјето на крилото на Колеџот за деловни и социјални науки сè до 2004 година кога и беше завршена зградата на библиотеката.[6] Зградата има три ката со простор од 11.300 квадратни метри со капацитет за седење од 3.500.[7] Тоа е импозантна стаклена структура, која ги прикажува учењето и истражувањето како главни активности на Универзитетот. Работата на библиотеката беше автоматизирана со употреба на домашен (in-house) софтвер од 2002 до 2004 година. Овој софтвер стана несоодветен кога збирките на CLR надминаа 10.000 тома, кога Библиотеката мигрираше во софтверот „Алиса за Виндоус“ во 2004 година. Во 2011 година, библиотеката го имплементираше софтверот Millennium ILS од иновативни интерфејси, кој обезбеди веб-интерфејс со пристап до каталозите на другите библиотеки.[8]

Библиотеката опслужува над 8.079 студенти и 458 членови на факултет. Тоа е втора универзитетска библиотека во Нигерија што разви институционално складиште користејќи EPrints, софтвер за само-архивирање со отворен извор.[9] Складиштето постојано го рангираше најдоброто во Западна Африка според рангирањето на Вебометрика на светските универзитети.[4]

Колекции

уреди

Во 2020, колекцијата на книги во библиотеката содржи 131,465 принтани примероци и 774,000 електронски книги. Исто така, има нас 50.000 електронски списанија и 2.498 принтани копии во сите области. Редовно ажурираната електронска база на податоци го олеснува пристапот до збирките на библиотеката. Библиографските детали за збирките на библиотеката се чуваат во дигитализиран формат, достапен на компјутерските терминали во библиотеката и за учење од далечина, со помош на софтверот Millennium ILS.

Делови и услуги

уреди
 • Безжични точки за пристап: има безжичен пристап во сите делови на библиотеката што им овозможува на студентите и вработените да користат свои лаптопи за пристап до Интернет или други мрежни ресурси на Универзитетот.
 • Медиа центар: ова им овозможува на корисниците пристап до лаптопите поврзани на Интернет. Центарот има и дел со безжичен центар резервиран за истражувачи.[10]
 • Услуги за репрографски и врзани работи : ова врши врзување и поправка на излитени книги. Делот за врзување е исто така одговорен за собирање, врзување и враќање на студентските проекти. Репрографската единица обезбедува услуги за печатење и фотокопирање на сите корисници.
 • Циркулациони услуги : Циркулациониот модул на иновативен милениумски софтвер се користи за полнење и испуштање на ресурси на покровители на библиотека со употреба на машини за скенирање на баркод[ потребно е цитирање ][ потребно е цитирање ]
 • Институционално складиште : Постои постојана дигитализација на интелектуалниот резултат на Универзитетот за пакт, како што се документи, тези, конференции, написи во весници, весници, документи од минатите прашања и други публикации со корисна архивска вредност со цел да се создаде робусно институционално складиште.[3]
 • CLR WebPAC : Каталогот за јавен пристап на веб како библиографска мерка за контрола, е каталог кој овозможува пристап до богатата колекција на библиотеката од 13 работни станици во делот за услуги на читателите сместен на првиот и на вториот кат од библиотеката.[11]
 • Серии : Овој дел се наоѓа на приземјето, зафаќа простор од околу 4564 м2. Залихи весници, списанија, семинарски работи и списанија на различни теми за потребите на информациите на универзитетската заедница. Физички или печатени копии од списанија со 791 наслов со бројни томови, вклучително и локални и странски, организирани на лавици со повеќе димензии и над 40 000 електронски списанија низ различни дисциплини, достапни од универзитетските бази на податоци. Делот за серии се претплаќа на седум дневни како и два неделни весници, четири локални и пет странски списанија. Работи со отворен пристап до своите колекции.[12]
 • Интернет референтни услуги : Референтниот дел се наоѓа на приземјето на зградата на библиотеката бравура. Овој дел нуди референтни информативни услуги низ различни дисциплини и за студентите и за факултетот. Референтниот дел распоредува Селективно ширење на информации/Selective Dissemination of Information (SDI), платформа за извршување референтни услуги преку Интернет со употреба на емаил, електронска пошта. Исто така, служи како авенија за одговарање на прашањата на корисниците поединечно или колективно.[13]

Дополнителни услуги

уреди

Читање на ескапист: овој дел обезбедува образовни видео-документарци кои комбинираат слободно време, рекреација и учење.

Духовен и лидерски развој: ресурсите се состојат од литература за водство и духовен раст, во печатени, аудио и аудио-визуелни формати.[14]

Месечни семинари: библиотеката одржува месечни семинари за дискутирање на наодите од истражувањето и тековните трендови во библиотеката и информатичката наука. Овие семинари им нудат на наставници од основно и средно училиште и студентите да развијат вештини за информациска писменост како за дигитални, така и за аналогни средини за учење.[15]

Библиотекари за врска: библиотекарите имаат задача да имаат соработка со четирите колеџи на универзитетот и Факултетот за постдипломски студии.[16]

Услуги во заедницата и информирање: Комитетот за развој на заедницата во Библиотеката е одговорен за посета на помалку привилегираните со информации и ресурси за учење; сите академски библиотекари припаѓаат на Комитетот.[15]</br>

Поврзано

уреди
 • Академски библиотеки во Нигерија

Користена литература

уреди
 1. Idiegbeyan-ose, Jerome; Nkiko, Christopher; Osinulu, Ifeakachuku (2017-11-21). „Value-added Service to Academic Library Users in 21st Century: Using Competitive Intelligence Approach“. Library Philosophy and Practice (E-journal).
 2. Iroaganachia, M; Nkiko, C (2016). „Performance assessment model for academic libraries: the Covenant University Library example“. Annals of Library and Information Studies March. 63: 7–15.
 3. 3,0 3,1 Association of University Librarians of Nigerian Universities (AULNU) (2016). A Compendium of the Association of University Librarians of Nigerian Universities (AULNU) and Nigerian University Libraries. Zaria: Ahrnadu Bello University Press Limited, Zaria. стр. 230–232. ISBN 978-978-54653-5-8.
 4. 4,0 4,1 Ayo, C (November 9–13, 2015). „The library is one of our highest investments. A weekly update of News and Events in Covenant University“. Newsflash, Media & Corporate Affairs, Covenant University.CS1-одржување: датумски формат (link)
 5. Times Higher Education (2019-09-09). „Covenant University“. Times Higher Education (THE) (англиски). Посетено на 2020-06-25.
 6. Handbook of Covenant University Library (2014). Covenant University Library Handbook Ota. Covenant University Publishers Inc.
 7. Israel, Ifijeh Goodluck (2011). „Assessing Faculty Use of University Library Collection and Services in Nigeria: A Case of Covenant University, Ota“. DigitalCommons@University of Nebraska - Lincoln (англиски).
 8. Adebayo, O; Fagbohun, O; Esse, U; Nwokeoma, N (2018). Bhardwaj, Raj Kumar (уред.). Digitizing the Modern Library and the Transition From Print to Electronic:. Advances in Library and Information Science. IGI Global. стр. 1–28. doi:10.4018/978-1-5225-2119-8.ch001. ISBN 978-1-5225-2119-8.CS1-одржување: датум и година (link)
 9. Ifijeh, Goodluck; Ilo, Promise; Asaolu, Aderonke; Iwu-James, Juliana; Segun-Adeniran, Chidi (2019-10-02). „Faculty Acceptance to Archive in Nigerian Institutional Repositories: A Review“. Journal of Archival Organization. 16 (4): 151–162. doi:10.1080/15332748.2019.1653037. ISSN 1533-2748.
 10. Covenant University (2005). „e-Library / Library / Home - Covenant University“. covenantuniversity.edu.ng. Архивирано од изворникот на 2020-06-25. Посетено на 2020-06-25.
 11. Covenant University Library (2005). „CLR WEBPAC“. Centre for Learning Resources (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-06-29. Посетено на 2020-06-25.
 12. Covenant University Library (2005). „Serials / Library / Home - Covenant University“. covenantuniversity.edu.ng. Архивирано од изворникот на 2020-06-27. Посетено на 2020-06-25.
 13. Ifijeh, G; Adebayo, Oyeronke; Ilogho, Julie; Asaolu, Aderonke; Michael-Onuoha, Happiness Chijioke (2016). „Nigerian university libraries and the question of marketing: reconciling the salient issues“. Journal of Information and Knowledge Management. 7 (1): 101–114.
 14. Covenant University Library (2005). „Spiritual and Leadership Development“. Centre for Learning Resources (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-06-28. Посетено на 2020-06-25.
 15. 15,0 15,1 Nkiko, C.; Iroaganachi, M (2015). „Community-focused selective dissemination of information services for empowering women through information provision and utilization: center for learning resources as a catalyst for social change“. IFLA, Satellite Meeting: Reference and Information Services, University of Botswana, Gaborone, Botswana.: 1–14.
 16. Nkiko, Christopher; Ilo, Promise; Idiegbeyan-Ose, Jerome; Segun-Adeniran, Chidi (2015-09-02). „Examination of the Nexus Between Academic Libraries and Accreditation: Lessons from Nigeria“ (PDF). New Review of Academic Librarianship. 21 (3): 325–338. doi:10.1080/13614533.2015.1036300. ISSN 1361-4533.

Понатамошно читање

уреди
 • Bolu, Christian; Nkiko, Christopher; Adewole, Adewumi (2015). „Optimal Selection of Digital Asset Management Systems in Academic Libraries: leveraging on Covenant University Model“. Library Philosophy and Practice (E-journal).