Беатрис Англе

Беатрис Англе (1859–1915) била британска склупторка која работела во теракота и бронза.

БиографијаУреди

Беатрис била родена во Хорнси во северен Лондон, но пораснала во соседниот Ислингтон, како едно од единаесетте деца на Сузан и Џон Англе, мајстор за работа. [1] Англе била специјализирана за бисти и глави од теракота и бронза, но понекогаш произведувала и порцелански парчиња и поимагинативни дизајни. [2] Во парискиот салон од 1892 година, таа покажала една статуетка со наслов Младиот Веницијанец . [3] Англе изложувала и дела во уметничката галерија Вокер во Ливерпул и во Лондон, прикажувајќи околу 16 дела на Кралската академија помеѓу 1885 и 1899 година и две дела во Друштвото на жени уметници во 1890 година. [1] [4] Извесно време Беатрис Англе одржувала студио во ,,Редот на Јеоман“ во Кенсингтон, но подоцна живеела во Сендвич во Кент. [1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Sara Gray (2019). British Women Artists. A Biographical Dictionary of 1000 Women Artists in the British Decorative Arts. Dark River. ISBN 978-1-911121-63-3.
  2. James Mackay (1977). The Dictionary of Western Sculptors in Bronze. Antique Collectors' Club.
  3. Benezit Dictionary of Artists Volume 1 A-Bedeschini. Editions Grund, Paris. 2006. ISBN 2-7000-3070-2.
  4. University of Glasgow History of Art / HATII (2011). „Miss Beatrice Angle“. Mapping the Practice and Profession of Sculpture in Britain & Ireland 1851–1951. Посетено на 10 January 2020.