Арапско Кралство Сирија

Арапско Кралство Сирија ( арап. المملكة العربية السورية , al-Mamlakah al-‘Arabīyah as-Sūrīyah ) ― самопрогласена, непризнаена држава која прво на 5 октомври 1918 година со дозвола на британската војска прогласила „целосно и апсолутно независна. . . Арапска уставна влада“.[1] По повлекувањето на британските војски од Окупираните непријателски територии - Исток на 26 ноември 1919 година стекнала фактичка независност како „Емират“, [2] а на 8 март 1920 година било прогласено кралството.

Како „кралство“ постоела малку повеќе од четири месеци, од 8 март до 25 јули 1920 година.[3] [4] На чело на кралството бил синот од шарифот Хусеин бин Али, Фајсал бин Хусеин. И покрај стремежот да се протега на територијата на Голема Сирија, Фајсал контролирал ограничено подрачје и бил зависен од Британија која, заедно со Франција, била против идејата за Голема Сирија и одбила да го признае кралството.[5] Кралството им се предало на француските сили на 25 јули 1920 година.

Емир Фајсал

Наводи

уреди
  1. Zeine N. Zeine.
  2. Tauber, Eliezer (13 September 2013). The Formation of Modern Iraq and Syria. Routledge. стр. 30–. ISBN 978-1-135-20118-0.
  3. Kuhn, Anthony John (15 April 2011). „Broken Promises:The French Expulsion of Emir Feisal and the Failed Struggle for Syrian Independence“. Carnegie Mellon University/H&SS Senior Honors Thesis: 60. Архивирано од изворникот на 2020-06-04. Посетено на 2023-01-13.
  4. Antonius, George (1938). The Arab Awakening: The Story of the Arab National Movement (Reprint. изд.). H. Hamilton. стр. 104. ISBN 1626540861.
  5. Itamar Rabinovich, Symposium: The Greater-Syria Plan and the Palestine Problem in The Jerusalem Cathedra (1982), p. 262.