Ани Викторија Карлсон (7 октомври 1909 [1] - 26 јуни 1990) — финско-шведска романсиерка.

ЖивотописУреди

Ана Беата, првиот роман во трилогијата Ана Беата, бил објавен во 1979 година. Приказните биле делумно засновани врз животот на нејзината баба по мајка.

Во 1987 година, нејзиниот син Бенгт се удавил. Таа напишала за оваа трагедија во автобиографскиот роман Havet finns inte mer, објавен во 1989 година.

НаводиУреди