Анита Бондестам

Анита Бондестам (родена 1941 година) е шведска правничка родена во Полска, која била министерка за комуникации во Кабинетот на Улстен во периодот 1978-1979 година. Таа имала и неколку официјални позиции.

БиографијаУреди

Бондестам е родена во Полска во 1941 година.[1][2] Таа добила диплома по право на Универзитетот во Упсала.[2]

Бондестам ја започнала својата кариера како правник во окружните судови во 1964 година и работела во различни судови до 1974 година.[2] Таа била правен советник за Министерството за трговија од 1972 до 1973 година и за Министерството за правда помеѓу 1974 и 1977 година.[2] Таа била шеф на операции во Министерството за комуникации во 1977 година. Таа била државен министер и министер за комуникации од 1978 до 1979 година.[3] Таа два мандата била претседател на одборот за родова еднаквост.[3]

По напуштањето на политиката, Бондестам служела како правосуден администратор на апелациониот суд во Гетеборг помеѓу 1980 и 1992 година.[2] Потоа имала други позиции во правниот систем.[2]

НаводиУреди

 

  1. Hanna Bäck; Thomas Persson; Kåre Vernby; Helena Wockelberg (2008). „In Tranquil Waters? Swedish Cabinet Ministers in the Post-War Era“. Во Keith Dowding; Patrick Dumont (уред.). The Selection of Ministers in Europe: Hiring and Firing. Routledge Advances in European Politics. Taylor & Francis. стр. 176. ISBN 978-1-134-08537-8.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Elizabeth Sleeman, уред. (2001). The International Who's Who of Women 2002. Taylor & Francis Group. стр. 68. ISBN 978-1-85743-122-3.
  3. 3,0 3,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име lena.