Ана Марија Ленгрен

Ана Марија Ленгрен (18 јуни 1754 - 8 март 1817), била една од најпознатите поетеси во историјата на Шведска . Нејзиниот татко и брат биле исто така поети.

Ана Марија Ленгрен
Ана Марија Ленгрен

Една од нејзините најпознати песни е Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon („Совет за мојата драга ќерка, ако ја имав“). Таа, исто така, пишувала за класниот систем на Шведска во сатиричните песни против снобизмот Ханс nåds morgonsömn („ Утринското душо на неговата благодат“) и Grevinnans besök („Посета на грофицата“).

Наводи уреди