Ана Софија Клеман (1862–1940) била шведска офицерка за осигурување и феминистка. Запаметена е по својата работа како активист за правата на жените и пацифист, особено во однос на правата на глас. Учествувала на Конференцијата за право на глас за жени во Стокхолм во 1911 година и ја претставувала Шведска на Меѓународната конференција за жени за мир во Хаг во 1915 година .[1][2]

Ана Клеман на Меѓународниот конгрес на жени во 1915 година

НаводиУреди

  1. „Anna Kleman“. Göteborgs universitetsbibliotek. Посетено на 19 January 2019.
  2. Katta. „Anna Kleman – med engagemang i kvinnofrågor och fredsarbete“. Kulturlandskapetblekinge. Посетено на 16 April 2015.