Ампсивариите, Ансивари или Емсивари се германски народ кои од III век се припоиле кон Франките.

Поделбата на германските народи во I век п.н.е

Тие живееле во северозападна Германија, западно од Емс, река која се влева во Северното Море. Нивното латинско име значи луѓето од Емс. Според она што е познато за другите германски племиња, тие веројатно биле населени по долниот тек на реката. Два града денес го носат нивното име: Емден (во Германија) и Емен (во Холандија).

Се појавуваат во времето на Цезар.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди