Аманда Кристенсен

Аманда Шарлота Кристенсен, родена Свенсон (11 март 1863, Фрутуна - 6 февруари 1928 година, Ница) била шведска модна дизајнерка и деловна личност. Таа ја основала фирмата Аманда Кристенсен АБ (1885), која имала кралски налог за назначување од 1949 година, и ја создала етикетата за вратоврски Röda Sigillet („Црвен печат“).[1]

Аманда Кристенсен

Животот

уреди

Аманда Кристенсен била ќерка на фармер во Вардинге од Гнеста. Во 1883 година, таа се преселила во Стокхолм за да стане учителка, но наместо тоа, била вработена како шивачка во кројачката фирма Еден.

Во 1885 година, таа основала сопствена кројачка фирма за машки додатоци, првично со само двајца вработени во неа. На почетокот, таа произведувала само бели машни (за целосен вечерен фустан ); а подоцна, беше додадено производството на црни машни (за полуформален фустан). Кристенсен постепено го зголемила бројот на клиенти и вработени, добивајќи продавачи надвор од главниот град. По студиското патување во странство во 1890 година, таа започна голема експанзија, со десет вработени, и значително го прошири опсегот на произведени стилови, вклучително и машни и вратоврски во многу нови бои и модели. Таа произведувала вратоврски од свила во период кога свилените вратоврски, дотогаш биле невообичаени во Шведска. Таа организирала набавка на свилени ткаенини од застапници во Франција и Италија. Кристенсен продолжила редовно да патува во странство заради студирање и бизнис, во подоцнежните години со нејзиниот син Рудолф. Во раните 1900-ти, таа лансираше свој бренд, Рода Сигилет.

Кристенсен се омажила за шведскиот уметник Кристијан Кристенсен во 1880-тите.

Синот на Кристенсен, Руперт, го презел секојдневното работење на компанијата по нејзиното пензионирање во 1909 година. Таа ги поминала своите последни години ангажирана во одгледување цвеќиња и опширно читање; се преселила во вила во Ница во 1926 година.

Наводи 

уреди
  1. [R. Christensen (anon.)]: Tema med variationer - Några glimtar ur kravattens historia, Stockholm 1945

Користена литература

уреди
  • [R. Christensen (anon.)]: Tema med variationer - Några glimtar ur kravattens historia, [Theme with variations - Some glimpses from the history of the tie] Stockholm 1945
  • Inga Wintzell: Slipsar, Stockholm 1999
  • Svenskt porträttgalleri, del XXII, Stockholm 1906