Алтштат (герм. Altstadt) — германски збор со значење „стар град“. Речиси секое населено место во Германија има свој алтштат, иако катастрофите во војните како Триесетгодишната и Втората светска војна ги имаат разрушено највеќето од нив. Неколку алтшати денес се недопрени, меѓу кои оној во Тибинген или Ротенбург, додека други во Фрајбург, Берлин и Вајмар се макотрпно реставрирани. Многу „автентичните“ калканирани куќи од „фахверк“ тип и калдрмисаните пазари се всушност релативно нови градби.

Стариот град во Тибинген

Некои староградски (алтштатски) реони: