Алпски синец

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cupido|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Алпскиот синец (Cupido osiris) е пеперуга од фамилијата пеперуги синци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Алпски синец
Cupido osiris (3).JPG
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cupido
Вид: Алпски синец
Биномен назив
Cupido osiris
Meigen, 1829
Синоними
  • Polyommatus sebrus (Boisduval, 1832)

ОписУреди

Пеперугата живее во Јужна Европа, Мала Азија, Јужен Сибир, до Монголија.

Ларвите на пеперугата се хранат со растенијата Onobrychis и Leguminosae.

Горната страна на мажјакот е во сина воја со црни рабови и црнкасто тело. Женката има темнокафеава боја. Долната страна на пеперугата е во светлокафеава боја со синкасто тело. Има црни точки на крилјата на пеперугата со бело рабови. Пеперугите летаат во мај и јуни и најчесто може да се најдат по планините.[1]

НаводиУреди

  1. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди