Наградата „Аелита“ е награда за писатели на научна фантастика основана од Сојузот на писатели на Руската Федерација (поранешен Советски Сојуз на писатели) и списанието „Уралски сладопит“ во 1981 година. Името го добила по рускиот научен фантастичен роман „Аелита“. Наградата се доделува за време на советската/руска конвенција за научна фантастика.

Во 1989 година, наградата „Старт“ ја создале како награда за второпласирани „Аелита“.

Голем број други награди се доделуваат заедно со наградата Аелита. Тука спаѓаат:

Меморијалната награда „Иван Јефремов“, го носи името во чест на писателот на научна фантастика и палеонтологот Иван Јефремов (1908-1972) и се доделува за голем придонес во развојот на советските студии за научна фантастика.

Меморијалната награда на Виталиј Бугров е именувана и се доделува во чест на писателот, уредник и критичар на научна фантастика Виталиј Бугров (1938-1994) за голем придонес во пишувањето на збирки раскази и белетристички дела.

„Орденот на витези“ од научна фантастика и фантазија се доделува за голем придонес за руската фантазија.

Наградата „Европа-Азија“ се доделува за писатели кои ги претставуваат Екатеринбург и Урал во своето пишување.

„Орденот на добрина и светлина“ се доделува на писатели кои во своите дела промовираат идеи за хуманост, љубезност и позитивен став кон човештвото. Наградата „Магистер на научна фантастика и фантазија“ е како наградата „Гранд мајстор“ која се доделува на писатели на научна фантастика на Америка (СФВА).

Добитници на наградата Аелита уреди

Почесни добитници на наградата уреди

Добитници на меморијалната награда Иван Јефремов уреди

Добитници на Меморијалната награда Виталиј Бугров уреди

Литература уреди

  • Енциклопедија на научна фантастика, Питер Николс и Џон Клиут, изд. Лондон: Гранада, 1979 година
  • Награди за научна фантастика и фантазија на Реџиналд, дело на Дерил Ф.Малет и Роберт Реџиналд. Сан Бернардино, Калифорнија: Борго Прес, 1991, 1993, 2013 година.