Адолф Шарл Адам (франц. Adolphe Charles Adam, Париз, 24 јули 1803 — Париз, 3 мај 1856) ― француски композитор, учител и музички критичар. Напишал многу сценски композиции, а денес е најпознат по неговите балети Жизел (франц. Giselle, 1841) и Гусар (франц. Le corsaire, 1856; неговото последно дело), оперите Кочијашот до Лонжумо (фран: Le postillon de Lonjumeau, 1836) и Ако сум крал (фр: Si j'étais roi, 1852) и неговата Божиќна песна „Minuit, chrétiens!" (Полноќ, христијани, 1844, позната на англиски како „O Holy Night “).

neatly bearded white man of middle years, wearing glasses
Адам во 1840 година

Адам бил син на познат композитор и пијанист, но неговиот татко не сакал Адолф да има музичката кариера. Адам му се спротивставил на татка си, и со многуте опери и балети заработил доволно пари, но ги загубил во 1848 година по неуспешниот обид да отвори нова оперска куќа во Париз која ќе им конкурира на Опера и Опера-Комик. Откако финансиски закрепнал се занимавал со новинарство и настава. Станал професор на Конзерваториумот во Париз (француската музичка академија).

Заедно со неговиот постар современик Даниел Обер и неговиот учител Адриен Боелдје, Адам е заслужен за создавањето на француската форма на операта.

Наводи уреди

Извори уреди

  • Adam, Adolphe (1857). Souvenirs d'un musicien (француски). Paris: Lévy frères. OCLC 977584672.
  • Baker, Theodore (1995). Dictionnaire biographique des musiciens (француски). Paris: Laffont. ISBN 978-2-22-106787-1.
  • Curzon, Henri de (1926). Léo Delibes. Sa vie et ses oeures (1836-1892) (француски). Paris: Legouix. OCLC 1316090.
  • Harewood, Earl of (1979). Kobbé's Complete Opera Book (ninth. изд.). London: Putman. OCLC 312154493.
  • Lavignac, Albert (1913). Encyclopédie de la musique et dictionnaire du Conservatoire (француски). Paris: Delagrave. OCLC 1044655796.
  • Pougin, Arthur (1877). Adolphe Adam: Sa vie, sa carrière, ses mémoires artistiques (француски). Paris: Charpentier. OCLC 238803777.
  • Pougin, Arthur (1906). Herold. Les Musiciens célèbres (француски). Paris: H. Laurens. OCLC 1994688.
  • Slonimsky, Nicholas; Kuhn, Laura; McIntire, Dennis (2001). „Adam, Adolphe“. Во Laura Kuhn (уред.). Baker's Biographical Dictionary of Musicians (8. изд.). New York: Schirmer. ISBN 978-0-02-866091-2.
  • Walsh, T. J. (1981). Second Empire Opera: The Théâtre Lyrique, Paris 1851–1870. London: Calder. ISBN 978-0-7145-3659-0.

Надворешни врски уреди