Адет (обичај) — обичајно право почитувано како мудро наследство и стекнато искуство од предците, што се пренесувало од генерации на генерации. [1]

Кај муслиманите меѓусебните односи биле регулирани според шеријатското право. Во Турското Царство и во Македонија, султаните ги легализирале адетите преку кануните. Покрај основното значење, овој поим, исто така значи и давачка која се давала во рамките на законите што ги воспоставувала државата.

Наводи уреди

  1. Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 14. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)