Авогадров број, познат како Авогадрова константа — бројот на молекули во еден мол супстанца. Се означува со симболот NA (или со L по австрискиот физичар Јохан Џозеф Лошмит), кој прв ја определил приближната големина на молекулата. Авогадровиот број изнесува 6,022 141 99(47) · 1023 -{mol}--1.[1]

Амедео Авогадро

Наводи Уреди

  1. Mohr, Peter J.; Barry N., Taylor; David B., Newell (2008). „CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants: 2006“ (PDF). Rev. Mod. Phys. 80: 633–730. Bibcode:2008RvMP...80..633M. doi:10.1103/RevModPhys.80.633. Непосредна врска до вредноста. (англиски)