Џакомето Венецијано

Џакомето Венецијано (активен 1472-1497) бил италијански сликар и илуминатор.

Портрет на момче

ЖивотописУреди

Информациите што ги имаме за Венецијано се засноваат главно на записите на писателот и колекционер на уметност, Маркантонио Мичиел.[1]

Од сведочењето на Мичиел може да се заклучи дека Венецијано бил главно активен како ракописник и сликар на мали панели, од кои повеќето биле портрети.[2]

Починал пред 10 септември 1497 година.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Jacometto Veneziano во РКД
  2. Питер Хамфри. "Џакометто Венецијано". Гроув Арт онлајн. Оксфорд уметност онлајн. Оксфорд Универзитет Прес. Веб. 9 март 2016 година

Надворешни врскиУреди