Јо Јенде (1794 - 27 февруари 1884) бил норвешки слободоумник. За него се верува дека бил модел за Пер Гинт на Хенрик Ибсен.

Јо Јенде.

Роден бил во Вого, син на Тјостолв Олсон Клепе од Сигард (познат бунтовник, наречен и „Галин-Тјостолв“, кој починал во 1797 година) и Марит Педерсдотер (починала 1803 година) од Хорје во Хајдал. Тој имал четири браќа и сестри. Живеел во периодот 1803-1818 со неговата тетка по мајка на фармата Херингстад во Хајдал, а подоцна ја преземал фармата.

Тој беше добро познат како човек што повеќе време поминувал надвор отколку внатре. Бил познат и како ловџија на елени и како одличен стрелец во Јотунхајмен планините, а изградил многу колиби крај езерото Гјенде. Се преселил таму во 1842 година. Во 1850 година ја купил планинската фарма Брурустен во Мурудал од Јакоб Клајвен.

Тој го зел името Џон Јендин и го скратил на Јо Јенде во неговите подоцнежни денови.

Тој бил јавно скептичен во однос на воспоставеното христијанство. Окупиран од природната филозофија, тој често учествувал во дискусии со локалниот министер. Како резултат, тој бил признат како слободоумник.

Гробот на Јо Јенде во Вого.

Починал на фармата Брустен во Мурудал и бил погребан во дворот на црквата Вого. На неговиот гроб има мал споменик, кој прикажува диво стадо ирваси во лет, по сликата на Герхард Мунте.

Наводи

уреди
  • Биографија на Јакоб Бокман. Џон Гјендин (en biographisk skitse)., Весник на здружението на ловџии и рибари на Норвешка, 1873 година.
  • Извадоци од историјата на општината од историчарот на општината Ивар Клајвен од книгите „I Gamle Daagaa and Heimegrendi“.
  • Opptrer i dramatiske oppsetinger“. Теодор Каспари, „Vildanden, et livsbillede fra høifjeldet“. Торе Оарјастер, Јо Јенде. Најверојатно модел за Пер Гинт од Хенрик Ибзен.
  • Портрет од Пер Хохл, Јо Јенде – штрајк и ливсфилозоф, голем ловец и филозоф на животот, од Mennesker i Naturen, NKS-Forlaget 1973.
  • Тригве М. Роер: По стапките на Емануел Мон и Gjeо ndeенде, или „Historien om en vindmølle“ („Приказна за ветерницата“), Sollia forlag, 2004.