Јохана Хелена Херолт

Јохана Хелена Херолт (1 мај 1668 – 1723) била ботаничка уметница од 18 век од Германија.

Овошен мртва природа со инсекти, околу. 1690 година

БиографијаУреди

Херолт била најстарата ќерка на сликарите Марија Сибила Мериан и Јохан Андреас Граф и научила да слика од нив заедно со нејзината сестра Доротеа Марија Граф.[1] Иако е родена во Франкфурт, во 1670 година семејството се преселило во Нирнберг, каде што била израсната.[1] Во 1681 година, нејзината мајка се вратила во Франкфурт без нејзиниот татко, за да живеe со нејзината мајка по смртта на нејзиниот очув Џејкоб Марел.[2] Иако Јохан Граф му се придружил на неговото семејство подоцна, во 1686 година Мериан го напуштила својот сопруг и се преселила со двете ќерки и нејзината мајка во верската заедница на Лабадисти во Виуверд, Фризија.[2] Јохан Граф направил различни обиди за помирување, но на крајот се вратил во Германија.[1] Во 1691 година, четирите жени се преселиле во Амстердам, каде што основале студио сликајќи цвеќиња и ботанички теми, продолжувајќи ја работата на Мериан на „Книгата на гасеницата“. [2] Јохана се омажила за трговецот Џејкоб Хендрик Херолт, исто така поранешен Лабадист, на 28 јуни 1692 година.[2] Тие имале две деца и Јохана почнала да презема свои обврски, работејќи за Агнес Блок и Амстердам Хортус како нејзината мајка.[2]

Јохана се преселила со нејзиниот сопруг во Суринам во 1711 година, каде што починала некаде по 1723 година.[1]

РаботаУреди

Нумерирана серија од 49 цртежи потпишани од Херолт на велум се наоѓале во колекцијата на музејот Херцог Антон Улрих, во Бранзвик.[2] Оваа серија е веројатно нарачана од ботаничарот и колекционер од Менонит Агнес Блок. Други цртежи на Херолт се во Британскиот музеј. [2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Johanna Helena Herolt in the RKD
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Johanna Helena Herolt in the Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Надворешни врскиУреди