Јордан Поп Костадинов

Јордан Поп Костадинов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација.

Јордан Поп Костадинов
Роден Прилеп, Македонија
Починал Прилеп, Македонија

Животопис

уреди
 
Учителскиот кадар во прилепската гимназија во учебната 1892-93 година. Јордан Поп Костадинов стои прв од лево.

Јордан Поп Костадинов е роден во Прилеп, тогаш во Отоманското Царство. Работел како учител и книжар. Заедно со Даме Груев, Александар Хаџи Панов и Јордан Гавазов го создаваа Прилепскиот ревоуционерен комитет на Македонската револуционерна организација во 1894 година[1]. Предводел долги години терористичката група на Организацијата, како таков е уапсен и лежел во Битолскиот затвор. Починал веднаш по излегувањето оттаму [2].

Извори

уреди
  1. Спомени на Даме Груев
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 134.