Џени Росандер (1837-1887) била шведска просветителка, математичар, активистка за правата на жените и новинарка. [1]

Таа и нејзината сестра Алида Росандер биле ученици на пионерскиот Lärokurs for fruntimmer во 1859 година, биле меѓу првите учители вработени кога бил трансформиран во Högre lärarinneseminariet во 1861 година, и биле отпуштени од Џејн Милер Тенгберг кога училиштето добила структура во orgnazi. 1864 година, а во 1865 година тие станале основачи и менаџери на курсот Росандер . Од 1864 година била новинарка на Home Review .

Наводи уреди

  1. Johanna Sofia (Jenny) Rossander, www.skbl.se/sv/artikel/JennyRossander, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kerstin Rydbeck), hämtad 2021-03-07.