Џени Олсон е шведски дипломат . Таа била првиот шведски амбасадор во Руанда . [1]

Таа присуствувала на Pearson College UWC во Викторија, Британска Колумбија помеѓу 1992 и 1994 година и студирала на Универзитетот во Упсала од 1998 до 2007 година. [2]

Џени Олсон се приклучила на шведското Министерство за надворешни работи во 2002 година. Нејзините задачи вклучувале работа за Одделот за Африка, шведската амбасада во Преторија и шведската канцеларија во Кигали (од 2007 до 2009 година). Друга задача била да работи како советник во Министерството за надворешни работи и во Кабинетот.

На дипломатско ниво, дипломатските контакти на Шведска со Руанда биле одржувани преку амбасадите во Најроби и Кампала . Првиот шведски претставник во Руанда во 1997 година престојувал во хотелска соба. Шведската амбасада во Кигали била отворена во 2016 година. Џени Олсон станала првата шведска амбасадорка во Руанда со престој во Кигали. [3]

Заедно со Aegis Trust, Шведска одлучила целосно да го финансира мировното образование во Руанда во 2013 година. [4] Училиштето за мир Каронги било отворено во 2017 година. а Олсон во својот говор изјавила дека е почестена што е тука и дека многу малку работа во Руанда се фокусирала директно на намалување на ризиците во однесувањето од геноцидот, како што се заздравувањето на дивизионизмот, траумата и предрасудите кои придонесуваат фактор и последица на геноцидот во 1994 година. [4] Како портпаролка на политиката на шведскиот феминистички форум, таа додала дека зајакнувањето на жените е важна тема што води кон помирно општество. [4]

Во 2018 година, Банката за развој на Руанда (BRD) потпишала гарантен договор од 20 милиони долари за кредитирање на секторот за обновливи извори на енергија со Шведската меѓународна агенција за развој (SIDA). [5] За време на настанот, Олсон изјавила колку е важно да се соработува, со цел да се изнајдат иновативни решенија и да се постигнат глобалните цели за одржлив развој.

Нејзиното време како амбасадор во Кигали завршило во 2019 година. Ја наследија Јохана Тиг . [6]

Надворешни врскиУреди

Белешки и наводиУреди

 

  1. Ny ambassadör i Rwanda. Press release on the website of the Swedish government from 22 September 2016.
  2. „Jenny Ohlsson at LinkedIn“.
  3. Twenty years after; a peek into Rwanda-Sweden ties Архивирано на 27 март 2019 г.. Article on igihe.com from 29 November 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 „Speech of the Swedish Ambassador to Rwanda, Honorable Jenny Ohlsson at the launch of Karongi Peace School“. 2017-11-02.
  5. „BRD and Sweden in $20m partnership for renewable energy sector“. Архивирано од изворникот на 2021-11-21. Посетено на 2021-11-21.
  6. Ny ambassadör i Rwanda. Article from 25 Juni 2020 on regeringen.se (swedisch)