Јанис Арвидс Бубенко јуниор (латвиски: Jānis Arvīds Bubenko jaunākais; роден 1935 година во Рига, Латвија) е шведски компјутерски научник и почесен професор на Одделот за компјутерска и системска наука, Кралскиот институт за технологија и Универзитетот во Стокхолм.[1]

Биографија уреди

Роден 1935 година во Рига, Латвија, Бубенко побегнал со своето семејство во Шведска на крајот на Втората светска војна во 1944 година.[2] Магистер по градежно инженерство го добил на Технолошкиот универзитет Чалмерс во Гетеборг, Шведска во 1958 година, технолошки лиценца за структурна механика, исто така, од Технолошкиот универзитет Чалмерс во 1958 година. Во 1973 година докторирал. во Информациски системи од Кралскиот институт за технологија во Стокхолм во 1973 година, и неговата хабилитација во 1974 година.[3]

Во 1961 година Бубенко ја започнал својата кариера како менаџер во Унивац Скандинавија, филијала на американската компјутерска компанија Унивац. Во 1965 година започнал како доцент на Кралскиот институт за технологија, каде што во 1969 година ја основал истражувачката група Компјутерски потпомогнат дизајн на информациски системи (CADIS). Од 1977 до 1981 година бил професор по компјутерски и системски науки на Универзитетот во Гетеборг и на Универзитетот за технологија Чалмерс, а од 1981 до 2000 година професор на Кралскиот институт за технологија и Универзитетот во Стокхолм.[3][4]

Бубенко претседавал со повеќе конференции за информациски системи од доцните 1970-ти. Тој е член на Здружението за компјутерски машини (ACM), Компјутерското општество на Институтот за електротехника и електроника (IEEE) и работната група на Меѓународната федерација за обработка на информации (IFIP) 8.1.[5]

Публикации уреди

Бубенко е автор и соавтор на повеќе од 140 статии и седум учебници од областите „Методи за развој на информациски системи, анализа на перформанси на системи за обработка на податоци, оперативни системи и методи за концептуално моделирање“.[4][6] Книги, избор:

 • 1971 година. Анализа и дизајн на информациски системи со помош на компјутер. Првата скандинавска работилница . Со Арне Солвберг и Борје Лангефорс (Eds).
 • 1973 година. Придонес за формален опис, анализа и дизајн на системи за обработка на податоци . Стокхолм. Libris
 • 2000 година. Инженерство на информациски системи: најсовремена уметност и истражувачки теми . Со Sjaak Brinkkemper, Ева Lindencrona и Арне Sølvberg .
 • 2003 година. Работна конференција за историјата на нордиските компјутери (1 : 2003 година : Трондхајм, Норвешка) Историја на нордиските компјутери: IFIP WG9.7 Прва работна конференција за историјата на нордиските компјутери (HiNC1), 16-18 јуни, 2003 година, Трондхајм, Норвешка . Уредено со Арне Солвберг и Џон Импаљацо.

Статии, избор:

 • 2007 година. „Од информациска алгебра до моделирање на претпријатија и онтологии - историска перспектива за моделирање за информациски системи“. In: Conceptual Modeling in Information Systems Engineering . Џон Крогсти и сор. eds. стр 1–18

Наводи уреди

 1. Anders G. Nilsson, K Christofer Tolis, Christer Nellborn (1999) Perspectives on Business Modelling: Understanding and Changing Organisations. p. 335
 2. Oral-History:Janis Bubenko Sr. at ieeeghn.org. . Accessed 12 July 2013.
 3. 3,0 3,1 Janis A. Bubenko jr extended CV, 2004. Accessed 12 July 2013
 4. 4,0 4,1 Janis A. Bubenko jr; Short biography. Accessed 12 July 2013.
 5. Janis Stirna, Anne Persson eds. (2008) The Practice of Enterprise Modeling: First IFIP WG 8.1 Working Conference, PoEM 2008, Stockholm, Sweden, November 12–13, 2008. Proceedings. p.i Organization
 6. Janis Bubenko jr. Selected Bibliography Accessed 12 July 2013

Надворешни врски уреди