Јазична филозофија

Не ја мешајте со поимот Филозофија на јазикот.

Јазичната филозофија ― гледиште според кое повеќето или сите филозофски проблеми можат да се решат (или поништат) со поголем фокус врз јазикот, или со преоблик на јазикот или со разбирање на секојдневниот јазик што во моментов го користиме подобро.[1] Според првата положба станува збор за идеалната јазична филозофија, каде еден од истакнатите примери е логичкиот атомизам. Втората положба ја брани филозофијата на обичниот јазик.[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Rorty 1967, page 3.
  2. Rorty 1967.

БиблиографијаУреди

  • Ричард Рорти, 1967. Introduction: Metaphilosophical difficulties of linguistic philosophy. In Richard Rorty (ed.). The Linguistic Turn: Recent Essays in Philosophical Method. The University of Chicago Press, Чикаго и Лондон, 1967.

Надворешни врскиУреди