Ѓурѓиц — христијански православен празник, посветен на светиот великомаченик Георгиј Победоносец (16/3 XI). Бидејќи Ѓурѓовден е во пролет, кога празниците не се празнуваат со домашни служби, со името на Св. Георгиј има уште два празника во есен: - Ѓурѓиц (16/3 XI) и Св. Ѓорѓи Посен (9. Ⅻ/26. XI). Овој празник е востановен во чест на обновувањето и осветувањето на храмот „Свети Георгиј” во Лида Палестинска, каде што било пренесено и неговото тело.[1].

Литература уреди

  • Лазар Мирковиќ, Хеортологија, Белград, 1961;
  • Св. вмч. Георгиј. Подготвил прота ст. Методи Лазаревски, Скопје, 2000, 28

Наводи уреди

  1. „„Ѓурѓиц". Архивирано од изворникот на 2021-01-19. Посетено на 2020-08-19.