Alismatidae е ботаничко име на подкласа. Описот на подкласата ќе варира во зависност од таксономскиот систем што се користи (има многу такви системи); единствениот услов е да го вклучува семејството Alismataceae. Тоа е релативно ново име: претходните системи, како што се системите Енглер и Ветштајн, го користеле името Helobiae за споредлива единица.

Alismatidae во системот Тахтајан уреди

Системот Тахтајан го третира ова како една од шесте подкласи во рамките на класата Liliopsida (= моноциледони ). Се состои од:

  • Alismatidae
    Alismatanae
    Hydrocharitales
    Најадалес
    Alismatales
    Aponogetonales
    Juncaginales
    Potamogetonales
    Posidoniales
    Cymodoceales
    Zosterales

Alismatidae во системот на Кронквист уреди

Системот Cronquist го третира ова како една од четирите подкласи во рамките на класата Liliopsida (= моноциледони ). Се состои од (1981):

  • подкласа Alismatidae
    Alismatales
    Hydrocharitales
    Најадалес
    Triuridales

Оваа подкласа опфаќа помалку од петстотини видови вкупно: многу од нив се водни или полуводни растенија (види Alismatidae info).

APG II систем уреди

Системот APG II не користи формални ботанички имиња над рангот на редот; тој ги доделува повеќето од растенијата вклучени во (проширениот) ред Alismatales, во кладата „ монокраки “, иако растенијата од редот на Cronquist Triuridales се доделени на сосема различни места.