Супа од кромид е вид на супа од зеленчук, а како главна состојка се употребува сецкан кромид. Се подготвува во различни варијации во многу различни земји, од кои најпозната е француската супа од кромид или париската супа од кромид. Поради достапните состојки, тој долго време првенствено бил јадење за сиромашните.

Париска супа од кромид
Гратинирана супа од сирење од кромид

Заедничко за сите варијации на супа од кромид е тоа што се употребува кромид кој е тенко исечен или пак се натопува во масло и течна основа како вода или супа, или можеби со бело вино, а потоа супата се вари одредено време, така што кромидот го изгубува својот силен вкус и супата добива сладок, зачинет вкус. Во многу рецепти супата се згуснува со брашно или жолчки од јајце.

Француска супа од кромид уреди

Раниот рецепт наречен soupe à l'oignon може да се најде во колекцијата на рецепти Le Viandier од Гијом Тирел во 15 век.[1] Франсоа Пјер Ла Варен, готвачот на Мари де Медичи, употребата на леб ја опишал како додаток на супа од кромид во неговата книга за готвење Le Cuisinier François од 1651 година.[2]

Француската или париската супа од кромид (supe à l'oignon или soupe d'oignons aux Halles) веќе се понудувала како храна за трговците, клиентите и туристите во Quartier des Halles во 18 век.

Класичниот начин на подготовка на јадењето е полека да се натопи тенко исечен кромид, понекогаш и лук, во путер или растително масло додека не добијат златно жолта боја, а потоа да се попрскаат со брашно и да се натопат во бело вино. Потоа се додава вода и супа од зеленчук или почесто, супа од месо и супата полека се готви. Вообичаено е, исто така, да се натопат печени парчиња бел леб (кроутони) во супата, да се додаде рендано сирење и да се гратинира целото јадење (supe à l'oignon gratinée или soupe au fromage, видете исто така супа од сирење).[3]

Супата од кромид од Стразбур е слична на париската, разликата е во употребата на крутони и сурова жолчка од јајце.

Понатамошна разновидност е супата Soubise, каде што се пасира кромидот, а супата се згуснува со бешамел сос. Наместо печен леб, супата се сервира со крутони и парчиња пециво. Слично на сосот од Соубиз, супата го добила името по нејзиниот творец, фелдмаршалот и гурманот Чарлс, Принцот од Соубиз.

Германска супа од кромид уреди

Супа од кромид слична на француската сорта е позната и во Германија. Супата од Кромид Палатин се подготвува со крем и вино, зачинета со ким и се служи со печен леб без сирење. Јужногерманската супа од кромид се згуснува со светло русокос, поминува низ сито, се згуснува со жолчка од јајце и се служи со парчиња печен леб. Книгата за готвење на Мари Бухмајер од 1885 година Praktischem Kochbuch für die bürgerliche, sowie feine Küche содржи исклучително едноставен рецепт за супа, каде што исечениот темен леб се натопува во терин, се натопува со врела вода и се служи со исечен кромид пожолтен со путер. Супата од кромид од областа Рајна содржи кромид, супа од месо, парчиња морков и печен братвурст. Супата се провлекува низ сито и се зачинува со оцет, братвурстот се сече и се послужува покрај супата. Хамбуршката супа од кромид се подготвува со шалот, супа од месо и шери и се служи со крутони и сирење.

Италијанска супа од кромид уреди

Како и француската супа од кромид, има и сорта во Италија, каде што млекото се заменува со супа и вино. Се служи со крутони и рендан пармезан, кои не се печени.

Циполата е сама по себе јадење, што наликува на германската супа Ајнтопф. Се подготвува со кромид, исечкана сланина и домати, кои се темелно сварени и се додаваат во супата со мешавина од пармезан и изматени јајца. Ако супата стане премногу густа, се наводнува. Циполата се служи и со печен леб.

Арапска супа од кромид уреди

Шерба, арапска супа од кромид, вклучува пиперки, домати и лук, кои се сечат заедно со кромидот. Супата се згуснува со супа од месо. Супата е зачинета со црн пипер, сол, свежо нане и сок од лимон. Шербатта на крајот се згуснува со жолчка од јајце.

Библиографија уреди

  • Herings Lexikon der Küche. 23-то издание, Fachbuchverlag Pfannenberg, Haan-Gruiten, 2001 година,ISBN 3-8057-0470-4
  • Ерхард Горис : Das neue Küchenlexikon. dtv, Минхен 1994–2002,ISBN 3-423-36245-6
  • Медлин Дупре: Die berühmte französische Küche . Heyne Verlag, Минхен 1975 година,ISBN 3-453-40162-X
  • Андре Кастелот: L'Histoire a Table, 1972 година.ISBN 2-262-00130-8ISBN 2-262-00130-8
  • Хенриет Давидис, Луиз Холе: Практики на кочбух за умирање на гевохнличе и финере Куче . Ревидирано издание од Луиз Холе. Билефелд / Лајпциг 1898 година
  • Marie Buchmeier: Praktisches Kochbuch für die bürgerliche, sowie feine Küche, enthaltend circa 1500 Kochrecepte . Ландшут о. J. (околу 1885 г.)
  • Accademia della Cucina Italiana (издавач): Das große Buch der italienischen Küche. Делфин Верлаг, Минхен 1987 година.ISBN 3-7735-5317-XISBN 3-7735-5317-X
  • Дер Силберлофел. Фајдон Верлаг, Берлин 2006 година,ISBN 0-7148-9665-9

Наводи уреди

  1. Le viandier pour appareiller toutes manières de viandes, issue 1485/90, p. 181.
  2. François-Pierre de La Varenne (author); Philip and Mary Hyman (editors): The French Cook. Southover Press, East Sussex 2001, ISBN 978-1-870962-17-9, p. 130.
  3. Prosper Montagné, Charlotte Turgeon: New Larousse Gastronomique. Crown Publishers, 1977, ISBN 978-0-517-53137-2, p. 882.

Надворешни врски уреди