Потклада — подгрупа на хаплогрупа во генетиката.[1]

Договор за именување уреди

Иако хаплогрупите и поткладите на човечката митохондријална ДНК (mtДНК) и ДНК на хромозомот Y (Y-ДНК) се именувани на сличен начин, нивните имиња припаѓаат на сосема посебни системи.[2]

mtДНК уреди

mtДНК-хаплогрупите се определени со присуство на низа маркери за еднонуклеотиден полиморфизам (SNP) во хиперпроменливите региони и кодираниот регион на митохондријалната ДНК. Тие се именувани со големи букви од A до Z, со понатамошни потклади именувани со помош на броеви и мали букви.[2][3][4]

Y-ДНК уреди

Y-ДНК хаплогрупите се дефинирани со присуство на серија SNP маркери на Y хромозомот. Поткладите се дефинирани со терминален SNP, SNP најдалеку во филогенетското стебло на хромозомот Y.[5]

Човечка Y-ДНК уреди

Конзорциумот на хромозомот Y (YCC) разви систем за именување на главните човечки Y-ДНК хаплогрупи со големи букви од А до Т, со понатамошни потклади именувани со помош на броеви и мали букви (YCC долга номенклатура ). Стенографската номенклатура на YCC ги именува Y-ДНК хаплогрупите и нивните потклади со првата буква од главната хаплогрупа Y-ДНК проследена со цртичка и името на дефинирачкиот терминал SNP. [6] Номенклатурата на хаплогрупата на Y-ДНК се менува со текот на времето за да се приспособи на зголемениот број на SNP кои се откриваат и тестираат, и како резултат на проширувањето на филогенетското стебло на хромозомот Y. Оваа промена во номенклатурата резултираше со неконзистентна номенклатура која се користи во различни извори. [7] Оваа недоследност, и сè понезгодната долга номенклатура, поттикна чекор кон користење на поедноставната стенографија.

Наводи уреди

  1. Caselli, Giovanni (21 July 2022). Etruria and the Origins of the Etruscans (англиски). Cambridge Scholars Publishing. стр. 33. ISBN 978-1-5275-8475-4.
  2. 2,0 2,1 „Understanding Results: mtDNA: How are mitochondrial DNA (mtDNA) Haplogroups named?“. Family Tree DNA. Посетено на 3 April 2013.
  3. „About mtDNA Haplogroups (Maternal Ancient Ancestry)“. DNA Ancestry Project. Посетено на 1 April 2013.[мртва врска]
  4. „Comparison of Y-DNA and mtDNA haplogroups“. DNA Ancestry Project. Посетено на 1 April 2013.[мртва врска]
  5. „myFTDNA 2.0 User Guide: Y-DNA: What is the Y-DNA - Matches page?“. Family Tree DNA. Посетено на 31 March 2013. A terminal SNP determines the terminal (final) subbranch on the Y-DNA Tree to which someone belongs.
  6. „Understanding Results: Y-DNA Single Nucleotide Polymorphism (SNP): How are haplogroups and their subclades named?“. Family Tree DNA. Посетено на 31 March 2013.
  7. „Understanding Haplogroups: How are the haplogroups named?“. Family Tree DNA. Архивирано од изворникот на 21 June 2012. Посетено на 31 March 2013.